
Găluște cu prune
Este unul dintre deserturile-vedetă ale copilăriei noastre și ar fi păcat să dispară din cultura gastronomică românească. Poate nu este cel mai dietetic dulce de făcut în casă, însă gradul său de sațietate ridicat împiedică consumul excesiv, păstrându-l ca pe o bucurie ocazională, dar de mare savoare și intensitate.
Pentru 10 porții de aproximativ 200-220 grame fiecare aveți nevoie de:
- 600 de grame de prune proaspete;
- Două kilograme de cartofi;
- Patru ouă;
- 300 de grame de făină albă;
- 300 de grame de zahăr;
- 500 de grame de pesmet;
- 30 de grame de scorțișoară;
- Șase mililitri de esență de vanilie;
- Patru mililitri de esență de rom.
Pune cartofii la fiert, în coajă, în apă cu sare. Curăță-i după ce se răcesc și trece-i prin mașina de tocat carne. Pune pesmetul la prăjit, apoi amestecă-l cu zahărul și scorțișoara. Bate ouăle și scoate sâmburii prunelor. Pune apă la fiert pentru găluște.
Cartofii tocați trebuie amestecați cu făina, zahărul, esențele și ouăle. Frământă amestecul până obții un aluat dens, omogen, cu care se poate lucra foarte ușor. Modelează din el mingiuțe pe care le umpli cu prune și ai grijă să le „închizi” bine înainte să le arunci în apa clocotită.
Când sunt fierte, găluștele se ridică la suprafață, astfel încât îți este ușor să le scoți, după care să le tăvălești prin pesmet, pentru a le da forma aceea sferică atât de jinduită, un plus de gust și de textură crocantă.
Răcește și servește!