Mesele împreună fac echipa mai bună!

La fel ca într-o familie, mâncarea delicioasă apropie şi membrii unei echipe, îi îndeamnă la socializare, le creşte gradul de încredere în ceilalţi şi îi îmbie la confesiuni, dar şi la idei şi propuneri de afaceri reuşite.

În general, sărbătorile sunt identificate cu mesele în familie pentru că, pe bună dreptate, cea mai mare parte a acţiunii la aceste ocazii se întâmplă în paralel cu mâncatul sau degustatul de preparate festive. Din cele mai vechi timpuri, mâncarea a adus oamenii laolaltă şi le-a stimulat dorinţa de interacţiune, încrederea şi aplecarea spre confesiune faţă de ceilalţi.

Prin urmare, este la fel de natural ca mâncarea bună să aibă aceleaşi efecte benefice la un eveniment de firmă, reuşind să strângă relaţiile dintre membrii echipei. Aceştia sunt oamenii care lucrează împreună zi de zi, ei au nevoie să îşi desfăşoare activitatea într-o atmosferă plină de armonie şi încredere reciprocă.

Există trei mari beneficii pe care acţiunea de a savura împreună mâncăruri deosebite le aduce membrilor unei echipe şi, implicit, superiorului acesteia:

  • Mâncatul împreună construieşte încrederea între comeseni. Acesta este momentul în care oamenii sunt deschişi să îi cunoască mai bine pe ceilalţi şi să se lase cunoscuţi, să-şi deschidă sufletul. Lucrurile acestea nu se pot întâmpla în programul de lucru de zi cu zi, în care membrii echipei trebuie să fie concentraţi pe însărcinările de serviciu.

    La fel ca un teambuilding, o petrecere de firmă sau, pur şi simplu, o masă relaxată dedicată lor îi face pe aceşti oameni – care-şi petrec mare parte a zilelor împreună – să se bucure pe îndelete de prezenţa şi poveştile colegilor. Acţiunea de a mânca a fost mereu legată de latura emoţională a omului, care foloseşte adesea hrana pentru confort. Pe această bază se construiesc legăturile cele mai puternice dintre membrii echipei.
  • Mâncatul împreună este un bun prilej de conversaţie. Fie că este vorba despre lucruri personale sau de serviciu, despre conversaţii din politeţe, din empatie sau din interes, vorbele se leagă întotdeauna în jurul unei mese. Mâncarea bună dă un sentiment de satisfacţie şi îi face pe invitaţi să se simtă în largul lor în acest cadru festiv.

    Iar o persoană care se simte în siguranţă în compania celor care se află socializează mai lesne şi creează legături cu aceştia. De cele mai multe ori, la astfel de ocazii speciale fac oficial cunoştinţă colegi care au lucrat împreună de ceva timp, dar nu au avut până atunci nici ocazia, nici curajul să facă acest pas.

  • Mâncatul tihnit împreună reprezintă timp de calitate. Echipa are nevoie de acest timp tihnit, în care să se bucure de prezenţa celorlalţi şi interacţiunea cu ei. Nu e suficient să comanzi pizza şi toată lumea s-o mănânce tot pe tastatură sau cu telefonul mobil într-o mână, în izolare neproductivă.

    Mesele în echipă trebuie să fie la fel ca cele în familie: pline de bunătăţi – care să atragă oamenii la masă, să îi încânte şi să-i facă să se bucure împreună de acest sentiment, să îi determine să păşească deoparte din ritmul agitat al vieţii de birou şi să se bucure de prezenţa celor din jur. Astfel de evenimente vor construi amintiri frumoase colective, la a căror aducere aminte echipa se va uni din nou şi chiar va reuşi să depăşească obstacole în activitate.

Mâncatul împreună transformă colegii într-o echipă, aşa că recomandăm oricărui lider să-şi invite cât mai des angajaţii la masă!